Üniversite adaylarının katıldığı Öğrenci Seçme Sınavı saat 12.45'de sona erdi.ÖSS, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçeler olmak üzere toplam 151 merkezde ve KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da toplam 5 bin 200 binada, 81 bin 138 salonda gerçekleştirildi. 1 milyon 530 bin adayın ter döktüğü sınavda, 239 bin 191 kişi görev aldı.
Sınav, saat 09.30'da başladı ve adaylara 195 dakika süre tanındı. Adaylara dağıtılan soru kitapçıkları kopyanın önlenmesi amacıyla 10 ayrı türde basıldı.
Sınavda, 30'ar soruluk toplam 8 test yer aldı. Ön lisans programlarını tercih edecek adayların ilk 4 testi, lisans programlarını tercih edecek adayların ise bu 4 teste ek olarak, alanları doğrultusundaki 2 testi daha yapmış olmaları gerekiyor.
Sınav kurallarına uymadığı tespit edilen adayların sınavları iptal edilecek.
SONUÇLARSınavın 120 soruluk ilk kısmını yanıtlayan, yani EA-1, Söz-1 ve Say-1 puanı olan adaylar, meslek yüksek okullarını (Sınavsız geçişten sonra boş kalan kontenjanlara yerleşebilmek için), açık öğretim ön lisans programlarını, açık öğretim lisans programlarını (İngilizce Öğretmenliği hariç) ve özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler.
Bu puanlar, ayrıca mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarında ek puanla girilen yüksek öğretim programlarına (Mesleki eğitim fakültesi, teknik eğitim fakültesi, endüstriyel sanatlar eğitim fakültesi, ticaret ve turizm eğitimi fakültesi, ilahiyat fakültesi; eğitim fakültelerinin bilgisayar ve öğretim teknolojileri, okul öncesi, anaokulu, üstün zekalılar, zihin engelliler, görme özürlüler ve işitme engelliler öğretmenlikleri; sağlık yüksek okulu, turizm işletmeciliği ve otelcilik yüksek okulu, turizm ve otel işletmeciliği yüksek okulu, endüstriyel sanatlar yüksek okulu, sivil havacılık yüksek okulu, uygulamalı yabancı diller yüksek okulu, bankacılık ve sigortacılık yüksek okulu, uygulamalı bilimler yüksek okulu ve bu türdeki okullara yerleşmek amacıyla kullanılacak.
Say-2, Söz-2 ve EA-2 puanları da mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarındaki ek puanla girilen yüksek öğretim programları ile açık öğretim lisans programları dışındaki 4 ve daha fazla yıllık lisans programlarına giriş amacıyla kullanılacak.
Dil puanı da sadece yabancı dil ağırlıklı puanla öğrenci alan tüm lisans ve ön lisans programları için geçerli olacak.
Üniversitelerin yabancı dil bölümlerinde okumak isteyen adaylar, 22 Haziran Pazar günü Yabancı Dil Sınavına (YDS) katılacaklar.
SINAVDAN NOTLARÖSS'de bu yıl bazı uygulamalar ilk kez başlatıldı. Adayların sınava gelirken yanlarında cep telefonu getirmeleri yasaklandı. Eski uygulamada adaylar cep telefonlarını yanlarında getirebiliyor ve sınava girerken kapıda görevlilere teslim ediyorlardı.
ÖSYM, bu yıl sınava girecek adayların “rahat etmelerini sağlayacak” uygulama başlattı. Sınava başvuru sırasında adayların kilosunu soran ÖSYM, kilolu ve uzun boylu adayları durumlarına uygun sıralarda sınava aldı. Ayrıca eski ve yıpranmış sıralar ile kolçaklı sandalyelerin bulunduğu sınıflar kullanılmadı. Adaylar kopya çekilmesinin önlenmesi amacıyla sınav salonlarında belli bir düzen içinde belli aralıklarla oturtuldu.
Sınav heyecanını adaylar kadar aileleri de yaşadı. Çocuklarıyla birlikte gelen bazı veliler, sınavın yapıldığı okulların bahçesinde beklerken “çocuklarının başarısı için” dualar okudular.
Bu arada,
Ankara Üniversitesi Fen Fakültesinde türbanıyla sınava gelen bir aday, görevlilerin uyarısı üzerine başını açarak binaya girdi.
SİGARA YASAĞIYürürlüğe 19 Mayıs 2008'de giren Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun, çocuklarını bekleyen velileri strese soktu.
Kanun'a göre sigara içilmesi yasak olan alanlar arasında bulunan eğitim kurumlarının bahçelerinde çocuklarının çıkmasını bekleyen ve bu sırada sigara içen veliler, görevlilerce, sigara içilmesinin yasak olduğu yönünde sürekli uyarıldılar.
Görevlilerin yasağa uymayanlar hakkında para cezası uygulanacağı belirtmeleri üzerine tiryaki veliler, sigaralarını okul bahçelerinden dışarı çıkarak içtiler.