15 Şubat 2009 Pazar

Blogger'dan ücretli domaine geçme

DOMAİN TAŞIMA;
Blogger kullanıyorsanız ve bir de domain satın aldıysanız bunları birbirine ayarlamak daha önce bu işle uğraşmamış kişiler için çok büyük problemdir.

Zamanında bende ilk domainimi blogger'a ayarlamak için iki hafta uğraşmıştım. Neyse bu konuyu değinmemdeki asıl sebep www.merakediyoruz.com adlı web sitesini sahibinin bu domaini blogger'a yönlendirememesi ve benimle irtibata geçmesi sonucu bu yazıyı yazdım.

Bu yazımda domain blogger'a nasıl yönlendirilir, nasıl sub (alt) domainden siteismi.domainismi.com gibi blog açılır. Hepsini anlatacağım.

Öncelikle ülkemizdeki domain barında servislerinin uluslararası geçerliliğe sahip olmamaları ve yeterli yönetim panallerinin olmaması sonucu domain yönlendirme servisi olan www.dnspark.net üzerinden anlatacağım.

NOT: Bu ayarlar blogger içindir.

Yapmanız gerekenler
1) Domainize girin ve DNS ayarlarını ns1.dnspark.net ve ns2.dnspark.net olarak değiştirin. Bu domainizi DNSPark domain yönetimi sitesine yönlendirecektir. Yalnız 24-48 saat arasında beklemeniz lazım. Bu adımı yaptıktan sonra domaini satın aldığınız firma ile ayar işiniz bitiyor. Artık tüm ayarları DNSPark üzerinden yapacaksınız.

2) DNSPark.net'e üye olun ve domainizi kayıt edin.

3) ALIAS RECORDS ayarı için
burada dikkat etmeniz gereken nokta asıl blogunuzun (host name: www) (Destination Name: ghs.google.com) olmasıdır. Alt domain açacağımız zaman www yazan yere alt domaini yazmanız gerekecektir. Resimden zaten net bir şekilde anlaşılıyor.

4) Blogger yönetim paneline girdikten sonra ayarlar'a gelin. Yayımlanıyor'dan özel etki alanına domain adınızı yazın.
Dört adımda domainizi blogger'a ayarladık. Yalnız unutmamanız gereken nokta, domain yönetimi olduğu için bu işlemler 1-2 gün arasında değişmektedir. Aceleci olmamakta fayda var. Özellikle 1. adımda beklemek gerekmektedir. Bir de bu ayarlar blogger için dnspark üzerinden anlatılmıştır. Domaininizde hosting kaydı varsa dnspark yönlendirmesi sonucu hosting ayarlarınızın silinmesine neden olabilir. Onun için bu işlemler sadece domaini olupta, blogger kullanmak isteyenler içindir.

5) Bu ekstradır olsa da olur olmasa, bazı sorular geliyor sitene mail sistemini nasıl yaptın diye. O da domainin MX Mail record ayarına buradaki bilgileri yazıp, www.google.com/a hizmetine kayıt olunması ile sitenize mail sisteminide kurmuş olursunuz.

0 yorum:

Yorum Gönder