15 Mart 2010 Pazartesi

hayvanların matematiksel becerileri

Hayatta arıların petekleri neden altıgen yaptıkları merak konusudur.Bir hayvanın bunları yapabilmesi çok şaşırtıcı doğrusu.Üstelik hepsini bir düzen içinde ve hep aynı ölçülerde yapmaları insanları kendilerine hayran bırakıyor.Şimdi arıların sihirli dünyasına yolculuğa çıkıyoruz.


Arılar kendi aralarında kraliçe arı(ana arı),işçi arı ve erkek arı olarak üçe ayrılır.Kraliçe arılar her kovanda bir tane bulunup işçi arılara göre daha büyüktür.İşçi arılar kovanda bulunan gereksiz şeyleri dışarı atar ve içerideki böcekleri öldürürler.Erkek arılar ise çiçeklerden polen toplarlar.Arıların türleri altı tanedir.Bunlar;evcil bal arısı,küçük bal arısı,dev bal arısı,doğu bal arısı,koschevnikov bal arısı ve koca cüce bal arısıdır.Bir arı kovanında 10 petek olur.Bu peteklerin hepsi dolarsa yaklaşık 30 kilogram bal elde edilir.

Petekler altıgen geometrik şekline benzerler.Peteklerin altıgen olmasındaki avantajlar altıgenin bir alanın tümünü doldurması,en çok miktarda bal depolaması ve inşası için en az balmumu gerektiren geometrik şekil olmasıdır.Altıgenin altı köşesi,altı açısı ve altı kenarı vardır. Dış açıları toplamı 360 derecedir. Düzgün altıgenin tüm açıları birbirine eş ve tüm kenar uzunlukları birbirine eşittir.Düzgün altıgen birbirine eş 6 adet eşkenar üçgenden oluşur. Düzgün altıgenin bir iç açısı 120 derece olup bir dış açısı da 60 derecedir.
Peteklerdeki matematiği bir de aşağıdaki resimlerden görelim.


Peki petekler altıgen olmasaydı neler olurdu?Petekler altıgen olmasaydı bir alanın tamamını kullanamazlardı.Böylece daha az bal elde edilir ve daha az arı kovanlardan yararlanabilirdi.Petekler başka bir geometrik cisim olsaydı açık kalan alanlar olacağı için bal miktarı azalırdı.Kare şekli de alanı boşluksuz doldurabilirdi.Fakat inşası en az balmumu gerektiren ve en çok bal depolayabilen şekil altıgen olduğu için kare şekli balı daha az depolayıp daha fazla balmumu gerektiriyor.Böylece petek yapımında kare değil altıgen şekli kullanılıyor.
Dünya’da arılardan başka matematiksel beceriye sahip olan birde örümcekler vardır.Örümceklerin ağları geometrik şekillere benzediği için onlarında matematiksel becerileri oldukça kuvvetlidir.Ayrıca arılar peteği oluştururken hepsi farklı yerlerden bir başlayıp peteği örerlermiş ve peteğin bir yerlerden birleştiğine dair hiçbir iz yoktur

3 yorum:

  1. bı ne hangi goggleye baksam bir hayvan becerisi bulmadım arılardan hariç hhhhhhhheeeeeeeeeeppppppppp arı hep arı yeter gardaşım

    YanıtlaSil
  2. çok teşekkür ederim.Çok faydalandım ve çok güzel bir site.

    YanıtlaSil
  3. walla yha benm proje odewi yarım kaldı arılardan baska yokmu baska haywan

    YanıtlaSil