21 Eylül 2008 Pazar

Dillerin oluşumu

Dillerin oluşumu
Hz. Adem’den sonra dillerin nasıl meydana geldiğine dair elimizde net bir bilgi mevcut değildir. Tarih kitaplarında Hz. Adem ve Hz. Adem’den sonraki nesillerin, Süryani dilini kullandığını biliyoruz. Bu mevzuda dilin tekamülünü anlatan dil uzmanları bize bazı bilgiler vermektedirler. Onların söylediklerini reddetmek için kuvvetli bir sebep yoktur.

Hz. Adem’in torunları, yerlerinden ayrılıp ayrı ayrı mıntıkalara gidip oralara yerleşmişlerdir. Ayrı ayrı mıntıkalarda eşya ve hadiselerin tesiriyle bir dil teşekkül etmiştir. Bu dil, zamanla değişmiş, tekamül etmiş, ayrı bir dil halini almıştır. Nitekim tarihi bilgilere göre Türk milletinden sayılan Finliler aslen Türk olmalarına rağmen Finlandiya’da konuştukları dilin Türkçe ile hiçbir alakası yoktur. Halk edebiyatında saray, saray edebiyatında da bugünkü konuştuğunuz dilin izine rastlamak mümkün değildir. Böyle oluşumlar geçire geçire diller, bazen kalınlaşmış, bazen de incelmiştir. Bizim dilimizi de bir hayli inceltip kuşa çevirmişlerdir. Dil, on senede bir öyle bir değişim geçirmektedir ki adeta ayrı bir dil haline gelmektedir. Bundan elli sene önce konuşulan Türkçe ile bugünkü Türkçe arasında çok büyük farklar vardır.

Dil, elli sene gibi kısa bir zaman içinde böyle istihalelerle kendi kökünden uzaklaştığına göre Hz. Adem’den bu zamana kadar dillerin farklılaşması gayet normaldir ki, diller üzerinde dinler tarihi de aynı şeyi söylemektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder