4 Eylül 2008 Perşembe

Google Chrome

Google'ın tarayıcısı bomba etkisi yarattı. Editörlerimiz, Google Chrome'un artılarını ve eksilerini bu yazıda bir araya getirdi. Türkiye'deki ilk Google Chrome incelemesi SDN'de.

Özelliklerine geçmeden önce yazılımın Google'ın bir ürünü olması, daha başlamadan artı bir özellik kazandırıyor. Kullanıcılar, internet uygulamalarındaki başarının tarayıcıya da aktarılacağından şüphe duymadan kurulum dosyasını indirebiliyor. Pek söylenmese de, bu tarayıcının tıpkı Firefox gibi açık kaynak kodlu olduğunu hatırlatalım. Google, kendi duyurusunda, bu tarayıcıyı tasarlarken Apple'ın WebKit ve Mozilla'nın Firefox ürününden faydalandığını da belirtiyor. Google söylemese de yaralanılan kaynaklara bir ürünü daha eklemekte fayda var. O da; Internet Explorer 8 Beta 2. Google, bütün tarayıcılara bakmış, değerlendirmiş ve hepsinin en iyi özelliklerini bir araya getirmiş gibi görünüyor. Dilerseniz şimdi, bu tarayıcıya biraz daha yakından bakalım.

İndirin



:: Tarayıcıyı indirmek için buraya tıklayın.

İndirdiğiniz dosya, aslında kurulum dosyası değil. bu dosyayı çalıştırdığınızda, asıl kurulması gereken dosyaların indirilmesi için uygulama başlatılıyor ve yaklaşık 1 dakika Google Chrome, indirilip kurulmuş oluyor.

Kurulumdan hemen sonra, bilgisayaırnızı yeniden başlatmanıza gerek kalmadan kullanabiliyorsunuz. Kurulumdan sonra, varsayılan tarayıcınızdan verileri alabileceğini de hatırlatıyor.

Görünüm



Tarayıcının görünümü, oldukça basit. Hızlı açılıyor ve en önemlisi de Türkçe arabirime sahip. Yarım sayfalarından tutun da destek sayfasına kadar hemen hemen her şey Türkçe hazırlanmış.

Hatta, yazılımı nasıl kullanacağınız anlatan YouTube videolarında bile Türkçe seslendirmeler var. Google, belki de ilk kez bir yazılımı bu kadar hızlı Türkçeleştirdi.

Hız ve Yeni Uygulamalar



Kullanıcıların en önemli isteği; web üzerinde hızlı sörf yapabilmek. Google, bunun için önemli aşamalar kaydetmişe benziyor. hem daha hızlı sorgu gönderme ve bu sorgulara en hızlı şekilde yanıt vermek için geliştirdikleri gibi, yeni nesil internet uygulamaları için de kendilerine özel bir JavaScript makinesi hazırlanmış durumda.

Bu makinenin adı V8.

Sekmeli Tarama



Bir pencere içerisinde birden fazla sayfa ziyaret ederek, işletim sisteminizde daha az karmaşa sunan yeni tarayıcıda, yeni sekme oluşturmak için üst kısımda bulunan artı işaretine tıklamak yetiyor. Yeni sekmenin açılış hızı gerçekten çok iyi.

Bu süre, Internet Explorer'dan çok daha iyi diyebiliriz. Sekmeleri, kolayca taşıyabiliyorsunuz ve dilerseniz bir sekmeyi sürükleyip sayfa içerisine bırakarak yeni sayfada açılmasını sağlayabiliyorsunuz.

Kısayollar Oluşturun



En sık ziyaret ettiğiniz sitelere hızlı bir şekilde ulaşmak için kısayol oluşturabiliyorsunuz. Aslında bu özellik, diğer tarayıcılarda da var. Google, kişiselleştirmeye verdiği önemden dolayı bu yeteneği biraz daha ön plana çıkarmış gibi görünüyor.

Sayfa denetleme butonu üzerine tıkladığınızda açılan menüden "Uygulama kısayolları oluştur" seçeneğine tıkladığınızda, masaüstüne o anda bulunduğunuz sayfaya ait bir kısayol atandığını göreceksiniz.

Çökme Kontrolü



Google Chrome açtınız ve birçok sekme daha açarak web üzerinde sörf yapıyorsunuz. Ve sayfalardan biri hatalı kodlama nedeniyle, tarayıcınızın çökmesine neden oldu. Diğer tarayıcılarda (Internet Explorer, Firefox) tüm sekmeler bu çökme işleminden zarar görürken Google Chrome, her sekmeyi yeni bir tarayıcıymış gibi çalıştırdığından dolayı çöken sekmeden, diğer sekmeler herhangi bir zarar görmüyorlar.

Diğer tarayıcılar, bu çökmelere karşı farklı bir çözüm geliştirmişlerdi. Çökmeden sonra Firefox'u veya Internet Explorer 8 Beta 2'yi yeniden başlattığınızda, kaybedilen sekmelerin dilerseniz yeniden açılabileceği belirtiliyor.

Porno Modu



Gezmek istediğiniz bir web sitesi hakkında o bilgisayarda herhangi bir iz bırakmak istemiyorsanız, sayfa denetleme butonuna tıkladığınızda açılan menüden "Yeni gizli pencere" seçeneğine tıklamanız yeterli.

Açılan yeni pencerede ne yaparsanız yapın, o pencere kapandıktan sonra asla geriye iz kalmıyor. Bu seçenek, yetişkinlere özel içeriğe sahip olan sitelere iş yerinde girmek isteyenler için çok daha fazla kullanılıyor.

Güvenli İnternet



Gezdiğiniz web siteleri, kişisel verilerinize göz diken sabıkalı adreslerden biriyse, güvenlik yazılımlarınıza (antivirüs, antispyware, vb.) gerek kalmadan Google, o sayfayı görüntülemiyor ve zararlı içerik yerine sizi uyaran bir mesaj ile size durumun tehlikesi hakkında bilgi veriyor.

Sık Kullanılan Adresler



En çok gezdiğiniz web sitelerini, tarayıcı üzerinde saklamak istediğinizde, sayfa açıkken adres satırının hemen solunda yer alan yıldız simgesine bir kere tıklamanız yeterli.

Açılan pencereye doğrudan onay verebilirsiniz veya sayfayı daha kolay hatırlamanızı sağlayacak eklemeler yaparak da kaydedebilirsiniz. Bu özellik, Firefox'taki sık kullanılan adreslerin yönetimi ile hemen hemen aynı.

Kolayca Taşının



Şu anda kullanmakta olduğunuz tarayıcıdan (Firefox veya Internet Explorer), Google Chrome'a taşınmaya karar verdiyseniz ve şu zamana kadar birikiminiz olan kayıtlı parolalardan tutun da sık kullandığınız adreslere ve hatırlatıcı bilgilere kadar bu önemli verileri de kaybetmek istemiyorsanız o zaman tek yapmanız gereken şey, Google Chrome'u açtıktan sonra seçenekler butonuna tıklamak ve açılan menüden "Yer imlerini ve ayarları al" butonuna tıklamak.

Birkaç saniyede, bu işlem de başaıryla yerine getiriliyor ve olduğu gibi yeni tarayıcınız üzerinden devam edebiliyorsunuz.

Kolay İndirme



Tarayıcılarda görmeye alıştığımız indirme yöneticisini daha da basitleştiren Google Chrome, indirme işlemini tarayıcınızın sol alt bölümünde yarı saydam bir şekilde gösteriyor. Tek tıklamada, indirilen dosyanın bulunduğu klasörü açabiliyorsunuz.

Bu bölümde yapılan sadeleştirmeler, biraz abartılı olmuş. Kullanıcılar, indirme işlemleri sırasında duraksama yapmak veya hız durumu gibi sonuçları daha kolay izlemek istiyor.

Bunun dışında, Firefox'un indirilen dosyaları antivirüs yazılımının kontrolünden geçirmek gibi başarılı bir uygulaması, Google Chrome'daki çözümden çok daha iyi gibi duruyor.

Sistemi Kasmıyor



Firefox'un kullanıcılara sunduğu hız ve güvenli sörf seçenekleri her ne kadar ücretsiz olsa da,harcadığı RAM miktarı ve işlemci gücü, bu hizmetlerin bedeli gibi duruyor. Google Chrome'un bu kadar hızlı olmasının karşılığında sisteminize ne kadar yük getirdiğini merak ediyor musunuz?

Google, kendisine çok güveniyor olacak ki; tarayıcının adres satırının hemen üzerinde boş bir alanda farenizin sağ tuşu ile tıkladığınızda açılan menüden "Görev yöneticisi" seçeneğine de tıkladığınızda performans tablosunu görebiliyorsunuz. Bu tabloya baktığımızda; Firefox'un yapamaıdğını Google yapmış diyebiliyoruz.

:: Bu incelemeden sonra hangi tarayıcıya geçmeye karar verdiniz? Burada paylaşın.

Yazan: Hakkı Alkan
Bilgi için: Google Chrome

0 yorum:

Yorum Gönder