8 Ekim 2008 Çarşamba

Karakolların taşınması Maliye'ye takılmış



Sınırda bulunan ve 17 askerin şehit olduğu Aktütün’ün de içinde yer aldığı beş karakolun taşınması için Genelkurmay Başkanlığı'nın öne sürdüğü maddi imkansızlığın gerekçesi ortaya çıktı. Geçen yıl alınan bütçeden kalan para için bu karakolların taşınması amacıyla harcama kalemleri arasında kaydırma isteyen Genelkurmay’ın talebinin Maliye Bakanlığı'nca reddedildiği ve 1 milyar 277 milyon YTL’nin bu yüzden Hazine’ye aktarıldığı öne sürüldü.
Aktütün Karakolu’na saldırı sonrasında bir açıklama yapan Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, konum olarak savunmaya uygun olmayan beş karakolun taşınması için 2007'den itibaren çalışma başlatıldığını ancak bunun maddi imkanlar elvermediği için yapılamadığını ifade etmişti. Bütçesi 12 milyar 997 milyon YTL olan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bu gerekçeyi öne sürmesi eleştirilmişti.
Konuyla ilgili ANKA’ya bir değerlendirme yapan Genelkurmay yetkilileri, "maddi imkansızlık" gerekçesinin perde arkasını şöyle açıkladı:
"Bu karakolların daha uygun yerlere taşınması geçen yıl planlandı. Bu yerlerin yapımına ilişkin çalışmalar da başlatıldı. Aralarında Aktütün’ün de bulunduğu beş karakol için yapılan taşınma çalışmalarında, bölgenin dağlık ve kayalık olmasından dolayı teknik engellerle karşılaşıldı ancak bir şekilde aşma yolları bulundu. Ayrıca yapılan mali çalışmalarda sıkıntı ile karşılaşıldı.

Harcama kalemleri belli

TSK’nın 12 milyar 997 milyon YTL’lik ödeneğinin nerelerde kullanılacağı kalem kalem bellidir. Bu bütçeden jandarmanın aldığı bölümde karakollar için harcanan para yeterli değildi. Bu nedenle harcama kalemleri arasında kaydırma talebi Maliye Bakanlığı’na iletildi. 1 milyar 277 milyon YTL’lik artı veren bir ödeneğin, bu ve benzeri yerlerin yapımı için aktarımı istendi. Ancak Maliye Bakanlığı yetkilileri yazılı olarak yapılan bu başvuruyu uygun görmediği, vize vermediği için, bu para Hazine’ye aktarıldı.

Ödenek açık veriyor, kullanılamıyor

Aynı şey bu yıl da, savunma hizmetlerinde alınan bütçede, bu tip işlerin gideri, yani 'mal ve hizmet alımları' başlığında, güvenlik ve savunmaya yönelik gayrimenkul yapım ile büyük onarım kalemlerinde yaşanıyor. Bu harcama kaleminde de çok net hesaplamaların pek mümkün olmaması ve ekstra onarımlardan dolayı, her yıl 200-250 milyon YTL ayrılan ödenek çoğunlukla açık veriyor. Ödeneğin kullanılamamasının nedeni de bu oluyor."

İnşaat durdu

Aktütün Karakolu'nun taşınacağı daha hakim noktadaki inşaatın bu nedenle durduğunu söyleyen askeri yetkililer, yeni ödenek çıkmadan da tamamlanmasının mümkün olmayacağını söyledi.


CHP'li Özyürek Meclis'e taşıdı

CHP Genel Saymanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, sınırdaki bazı karakolların taşınmasıyla ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı’nın harcama kalemlerinin kaydırılması talebinin Maliye Bakanlığı'nca kabul edilmediğine ilişkin iddiaları TBMM gündemine taşıdı.
Özyürek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "Harcama kalemleri arasında kaydırma talebinin Maliye Bakanlığı’na iletildiği, 1 milyar 277 milyon YTL’lik artı veren bir ödenekten bu ve benzeri yerlerin yapımı için aktarım istendiği, Maliye Bakanlığı yetkililerinin yazılı olarak yapılan bu başvuruyu uygun görmeyip vize vermediği ve bu paranın Hazine’ye aktarıldığı doğru mudur? TSK’nın güvenliğe ilişkin bu tip taleplerinin karşılanmamasının yarattığı güvenlik zaaflarının Maliye Bakanlığı farkında mıdır?" diye sordu.

0 yorum:

Yorum Gönder