7 Ekim 2009 Çarşamba

Geleneksel Türk Tiyatrosundan Modern Türk Tiyatrosuna Nasıl Geçilmiştir


geleneksel tiyatro modern tiyatro Türkiye Türkiye geçiş
Türk Tiyatrosu, Tiyatro Anadolu Türkiye'nin medeniyetlerin çeşitli toplulukların makyaj, Türklerin Anadolu'ya ve kültürel arka plan dayalı İslam dünyasının atanması, hem Doğu ve Batı üzerinden gelmifltir geleneği olan bir gözlük kaynaklı etkiler göç.
Batılı anlamda TİYATRO TÜRK
Batı tiyatrosu nde modern tiyatro gösterileri yoluyla sunulan azınlık Türk nüfusu bir ölçüde karşılandı. Osmanlı saray gösterinin yabancı topluluk için, daha önce Türk halkının Batı tiyatrosu tarafından benimsenen büyük önem vermiştir.
Tamamen Türk kültürünün Batı tiyatroya transfer Tanzimat kuruldu. Batı tiyatrosunun, 1839 Tanzimat Fermanı ilkeleri Batı'da Osmanlı toplumunun giriş yönelik öngörülen, geleneksel Türk tiyatrosunun, bir yandan bir çok olumlu katkısı ise bir yandan, modern kalkınma doğrultusunda engellendi. Yeni bir yönelim içine girmiştir **** Theater tiyatro mo Türkiye'nin batısında benimsenmesi. Gerçi çok geç Batı geleneğine göre Öncelikle, tiyatro yazılı metin kabul edilmiştir, çeviri ve Türk yazarların yanı sıra yabancı yazarlar adaptasyonu oyun yazma, böylece tiyatro, başladı başladı. Batı tiyatrosunun Türkiye'ye yeni tiyatro kuruldu, tiyatro toplulukları düzenli oyun Fuarı başladı nde mo **** sahne çerçeve yapısının bir sonucu olarak geldi. Böylece, tiyatro yönünde önemli bir adım kurumsal güncelleme götürüldü. Batı tiyatrosu mo ni **** İki aşamada ile çalıştı olabilir Türk tiyatrosunun gelişmesine çok genel bir yaklaşım benimsenmesi.
Tanzimat Fermanı, Türkiye Cumhuriyeti (1839 - 1923) hazırlanması ve Cumhuriyetin kuruluş arasında kurulması, gelişme bu aşamada uzanan ilanıyla.
1839 - 1923 DÖNEMİ
İlk proton için Çağdaş Türk tiyatrosunun adımları Gedikpaşa Tiyatrosu ile 1860'ta almıştır. 1861, bu tiyatroda kiralama Güllü Agop, 1868, Osmanlı Türkiye Tiyatro oyunu olarak adlandırılan bir topluluk kurarak Yazarı, yöneldi ve Türkçe.

6 yorum:

  1. aradıgımı bulamadım ya daha geniş bilgi lazımdı ama yinede teşkrlr :)

    YanıtlaSil
  2. mal gbi hiç bişe anlaşılmıyo ! :@

    YanıtlaSil
  3. bncede ama kısa ve öz cevabı ben veriyim...ilk ciddi tiyatro 1867 yılında gedikpaşadaki osmanlı tiyatrosudur bu tiyatroyu kuarn kişi ise ermeni olan güllü agop (agop vartaryon) saraydan izin alp tiyaatroyu yani göstermeye baglı edebi metini tek baışna sergilemek istiyor ve saray buna izin veriyor... diger sanatçılar ise buna karşe çıkıp tuluat yani modern tiyatroyla geleneksel tiyatronun karışımını yapıyor..... bu tiyatronun kapanış şekli ise çenngi yahut daniş ve çerkeze özlmler adlı iki tiyatro sergileniyor bu tiyatroların özgürlük ve bagımsızlıgı uyandırdıgı düşünülüyor ve tiyatro 2,abdülhamt dnemnde kapatılıyor...=) kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  4. bn ne yazıom o ne yazıo yaaaaaaa çk mlca

    YanıtlaSil
  5. Birşey anlaşılmıyo ödev lazım lan bana edebiyat hocam kılın teki zaten

    YanıtlaSil