7 Ekim 2009 Çarşamba

Sadullah Paşanın Hayatı hakkında

Sadullah Paşa
Tanzimat devlet adamı ve şair. O Erzurum'da 1838 yılında doğdu. Babası çeşitli illerde vali Esad Muhlis Paşa olup olmadığını gerçekleştirilir. Babası Sadullah Paşa, Farsça ve Arapça kontrolü bir mürebbiye ve Fransızca ders bir ücret On Fıkıh Akaid Tabiiyye Kimya aldı.
1853'te kalem vazifelendir olarak mali gelirlerinin ilk görevine başlamıştır. Burada çalıştıktan sonra üç yıl kadar Oda Bâbıâli Çeviri taşındı. Kısa sürede Diploma görev ve Mesahib Kalem (1866) Sure-için sipariş Devlet Bakanlığı Eğitim dairesiz Başmuavinliğine (1868) t, sonra da (1870) Başkitâbetine terfi etmiştir geldi. Yorumlanması Divan-ı Hümayun (1871) ve Kitap-i hakane Amedliğine Divan-ı Hümayun Nezâretine (1874) Yargıtay pantolon yılında (1876) Ticaret ve Nezâretine Başkâtiplik Mabeyn (1876) Sultan Murad tahta haç atandı.
Zaman içinde Bulgaristan Sultan Abdülhamid Han İkinci Sayı Filibe'ye gönderildi komisyon başkanı incelemek. Bir kez Berlin'e elçi olarak gönderildi vazîfesini tamamlamış. Antlaşma Ayastefanos ve Berlin zaman Kongre burada ikinci bir temsilci olarak katılıyor. Berlin'de yaptıkları başarılı çalışmalar nedeniyle vezirlik (1881) rütbesi verildi. 1883, Viyana Büyükelçiliği'ne atandı. 1891, Viyana'da intihar etti. Bahçe mezarına gömüldü İstanbul'a Sultan Mahmud Han Cenazesi tarafından hazırlanmıştır.
Edebiyat Sadullah Paşa hükümeti ile ilgili yanı sıra isabetli oldu. Ama ne yaz çoğu ele değil. En önemlisi, ondokuzuncu yüzyıllarda yazılmış bir şiirdir. Sabit bilim savunucuları olarak Türklere batıda bu şiirin ilerleme tutmak gerekir. Batı Dilleri Onun çeviri Sadullah Paşa, gölün en ünlü eserleri olarak adlandırılır. Berlin Sarayı Paris Mektupları Charlottenbourg çalışır Ekspozisyon Cevdet Paşa'ya Mektuplar bilinir. Berlin Edebiyat Tanzimat seyahat edebiyatının ilk örnekleridir.

0 yorum:

Yorum Gönder