28 Ekim 2008 Salı

Türk kültürü ve medeniyeti konusunda yazılmış metinler

---> Türk'lerde kültür ve medeniyet <---

Türk cemiyetinin temeli aile idi. Evlenen kız veya erkek, ailesinden kendi hissesine düşenleri alarak ayrı ev kurardı. Aileden sonraki en büyük sosyal birlik Uruk (sülâle) idi. Uruk veya soylar toplamına ise boy denirdi. Boyların kendilerine ait toprakları, başlarında boy beyleri bulunur, boy beylerini ise aile ve uruk temsilcileri seçerdi.

Boylar birleşerek siyasî bir birlik haline gelirse, buna "budun" denirdi. Budunun başına geçen kimseye "han" adı verilirdi. Birden fazla budun bir merkezden idare edilirse, buna "il" denilmekteydi ki, bugünkü "devlet" teriminin karşılığıdır.

Türklerin en belirgin özelliklerinden biri, kuvvetli bir teşkilâtçılık yeteneğine sahip olmalarıdır. Yaşadıkları hayat da onları hürriyete, istiklâle alıştırdığı için, hiçbir zaman devletsiz olmamışlardır. Gerçekten Türklerin 2500 yıllık tarihlerinde, devletsiz kaldıkları, yani istiklâllerini kaybettikleri bir devre rastlanmaz. Dünyada daima bir veya birkaç Türk devleti bulunmuştur. Türklerde istiklâle verilen değer, bazı tarihî kayıtlarda görülmektedir. M.Ö. 58'de cereyan eden bir hâdise dolayısıyle, Çin yıllığı, Hun devlet meclisinde yapılan şu konuşmayı nakleder:

"Bizim için tâbiiyet yüz kızartıcıdır. Atalarımızdan toprakla birlikte devraldığımız istiklâlimizi, Çin ile uzlaşmak pahasına feda edemeyiz. Mücadele edecek savaşçılarımız halâ mevcutken, devletimizi korumalıyız."

Orhun Kitabelerinde ise, istiklâl elden gittikten sonraki durum için: "Beğ olmaya lâyık oğlun kul, hâtun olmaya lâyık kızın cariye" olduğundan yakınan Bilge Kağan, Türk devlet ve istiklâlinin devamına inancını şu sözlerle ifade etmiştir: "Yukarıda gök çökmedikçe, altta yer delinmedikçe, Türk budununun ilini, töresini kim bozabilir."

11 yorum:

  1. bu yazı berbatttttttt
    hiç işime yaramadııı

    YanıtlaSil
  2. harika biryazı türk kültür ve medeniyetini tam anlamıyla açıklıyor...

    YanıtlaSil
  3. tam açıklayıcı bi metin deil ama yinede qüzel...

    YanıtlaSil
  4. bak bak bok wr...=)

    YanıtlaSil
  5. sikiyim emi hepinizi...

    YanıtlaSil
  6. GÖ T GİBİ AMK HOCADA CİNS SİKECEK BİZİ

    YanıtlaSil
  7. yarıda keşmiş amq

    YanıtlaSil
  8. Ne kadar kotu yorumlar var ya sızın ısınıze yaramamıs benımkıne yaradı malsınız harbıden ya yazık

    YanıtlaSil
  9. abi hoca sokucak koyucagınız yazıyı sikim bu ne lan

    YanıtlaSil
  10. bu nasıl metin amk göt gibi ne kadar kısa götümüze mi sokak amk kim yazmış bunu mal amklarım yazanın amk insan biraz uzun yazar sikim kadar yok amq oglu yada kızı O.Ç

    YanıtlaSil
  11. Ne kadar da gerizekalı bir toplum oldunuz siz

    YanıtlaSil